Ειδικότητα: Γραφικών Τεχνών

Στόχος του τομέα είναι να εκπαιδεύσει όλους εκείνους τους μαθητές, που έχουν δημιουργικές ανησυχίες, φαντασία, ευρηματικότητα πάνω στον σχεδιασμό-σχέδιο.
Οι εφαρμοσμένες τέχνες αναφέρονται σε επαγγέλματα που συνδυάζουν την τεχνική με την τέχνη, έχουν συγκεκριμένο προορισμό και εξυπηρετούν πρακτικές ανάγκες. (π.χ. τεχνική: ένα άρτια κατασκευασμένο αντικείμενο - τέχνη: αισθητική παρέμβαση για άριστη εξωτερική εμφάνιση-design).
Το εργαστήριο του τομέα είναι πλήρες και σύγχρονα εξοπλισμένο με:
?    Ατομικά σχεδιαστήρια
?    Φωτοτράπεζες
?    Μηχανές μεταξοτυπίας
?    Οπτικοακουστικά μέσα: (προβολές διαφανειών, TV, DVD)
?    Σκοτεινός θάλαμος
?    Φωτογραφικές μηχανές(απλές και ψηφιακές
?    Η/Υ εξοπλισμένοι με Scanner και σύγχρονους εκτυπωτές
?    Φωτογραφικό Μηχάνημα
?    Υλικά Σχεδίασης (πινακίδες ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου, χρώματα, πινέλα, μολύβια, χάρακες κτλ.)

O απόφοιτος της ειδικότητας των γραφικών τεχνών πρέπει να διακρίνεται για την άρτια κατάρτισή του γύρω από τη σύγχρονη τεχνολογία και τις δημιουργικές της εφαρμογές στον κλάδο των γραφικών τεχνών και των πολυμέσων. O χώρος της έντυπης και ηλεκτρονικής σχεδίασης διαφημιστικού υλικού αποτελεί τον κατ? εξοχήν τομέα των δραστηριοτήτων του.
Επαγγελματικά Καθήκοντα
Είναι υπεύθυνος για την εικαστική υλοποίηση μιας δημιουργικής ιδέας και για τη σωστή παρουσίαση ενός εντύπου, μιας μακέτας και γενικότερα ενός γραφιστικού έργου, χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία. Ο ειδικός γραφικών τεχνών είναι ικανός να δημιουργεί προσχέδια και τελικές μακέτες και ειδικότερα να τροποποιεί και να επεξεργάζεται εικόνες, να συνθέτει κείμενο και εικόνες με διαφορετικές τεχνικές, να εμπνέεται και να δημιουργεί σήματα και εφαρμογές τους σε κάρτες, επιστολόχαρτα και άλλα έντυπα. Ακόμη να επιμελείται το σχεδιασμό φυλλαδίων, αφισών και καρτών, έως τη σελιδοποίηση και τον τυπογραφικό σχεδιασμό περιοδικών, εφημερίδων, βιβλίων και κάθε είδους εκδόσεων.
Επίσης, να σχεδιάζει και να επιλέγει γράμματα - γραμματοσειρές και να συλλαμβάνει σχέδια γραφιστικών αντικειμένων σε διάφορες κλίμακες. Διεκπεραιώνει γραφιστική εργασία υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη του καλλιτεχνικού επιμελητή και παρακολουθεί την παραγωγή της εργασίας σε όλα της τα στάδια (διαχωρισμοί, δοκίμια, εκτύπωση, βιβλιοδεσία ? εφαρμογή ιστοσελίδας ? παραγωγή/λειτουργία CD-ROM) μέχρι την παράδοση του έργου στον πελάτη. Τέλος πρέπει να γνωρίζει τα θέματα τεχνολογίας των γραφικών τεχνών, να πραγματοποιεί τις τυπογραφικές εργασίες (διαχωρισμοί, δοκίμια, εκτύπωση, βιβλιοδεσία) και να χειρίζεται με ικανοποιητικό τρόπο τα μηχανήματα και τα εργαλεία εκτύπωσης.

Τομείς Απασχόλησης
Μπορεί να εργαστεί στο σχεδιασμό και την επιμέλεια έκδοσης εντύπων σε: Διαφημιστικές Εταιρείες - Διαφημιστικά / Δημιουργικά Γραφεία, Τυπογραφεία, Ειδικές εκτυπώσεις (προσκλητήρια, μπλουζάκια κλπ), Μέσα μαζικής ενημέρωσης (τηλεοπτικοί σταθμοί/εφημερίδες /περιοδικά), Εργαστήρια Γραφικών Τεχνών, Εργαστήρια κινουμένων σχεδίων, Φωτογραφικά εργαστήρια, καθώς και σε εταιρείες που απασχολούν εσωτερικά γραφίστα για τις διαφημιστικές ανάγκες τους (όπως τα σούπερ μάρκετ) ή εξωτερικό συνεργάτη. Επίσης στο δημόσιο, στο Εθνικό Τυπογραφείο, στον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων κ.α.

Joomla templates by a4joomla